ALLA STRÅLANDE STJÄRNÖGON

Skapande skola är som jag sagt innan bland det bästa jag vet, det är superkul och jag älskar att arbeta med barn och måleri! Det är så fantastiskt härligt och inspirerande att följa resan genom olika projekt och åldrar. Oavsett om det är ungdomar, barn eller yngre barn så är processen liknande, det finns motstånd och kontrollbehov i alla åldrar (än mer för oss vuxna) och rädslan över att inte veta eller göra fel sitter i ryggmärgen. Vi är uppfostrade med att konstant prestera, vara duktiga och göra rätt. Jag drar inte alla över en och samma kant men oftast handlar motståndet att sätta igång att måla om prestationsångesten som är kopplad till just detta.

Det bästa med detta fria måleriet är att det fångar upp elever som har svårigheter, inte gillar att måla eller inte tycker att de kan. När var och en får göra på sitt sätt, experimentera och pröva sig fram utan att det behöver föreställa något brukar motståndet släppa efter hand. I varje grupp är det alltid några barn som kör igång att måla direkt, merparten barn avvaktar lite och iakttar sina kompisar innan de sätter igång och sedan finns det någon enstaka elev som har en lång startsträcka och behöver samla mycket mod och styrka. När det väl släpper och de vågar pröva sig fram och upptäcker att de faktiskt kan – då ryser jag ända in i själen. När ögonen strålar av glädje, glädje av att våga, att tagit sig över det jobbiga steget och upplevelsen av något nytt, färgernas  kraft att väcka kreativiteten och skaparglädjen så att det är svårt att sluta måla – då är syftet fulländat! När alla elever är trollbundna av kreativiteten och uppslukade av att skapa magi på sitt härliga vis.

Underbara ord som – detta är jätteroligt, mycket roligare än jag trodde det skulle vara, jag kan ju faktiskt måla. Det blev ju något ändå fast jag inte trodde jag kunde. Wow tänk att jag gjort denna fina, titta här vad cool det blev när jag drog med denna över färgen, kolla här vad jag har gjort, åååh vilket mönster – det bara blev ……osv osv. Alla dessa ord och bekräftelser som strömmar ur deras små och stora kroppar och får mitt hjärta att smälta av tacksamhet.

Skapande skola är den mest betydelsefulla delen i mitt jobb. Att få inspirera barnen till att gå sin väg, att göra det som känns bra i hjärtat och att lita på sig själva. Inte vara för självkritiska utan vara snälla mot sig själva. Avdramatisera måleriet och tillåta nyfikenheten styra för att så kravlöst som möjligt utforska och hitta sitt unika uttryck, sin väg. För genom måleriet möter man sig själv rakt av, alla egenskaper speglas och motståndet är till för att övervinnas för att komma vidare och utvecklas.

Det har blivit många skolor under åren och jag är innerligt tacksam för att vara en del i elevernas kreativa utveckling, ser fram emot att få möta och inspirera ännu fler barn under 2018.

//Karolina

 

Are you shopping from Sweden, Finland, Norway or Denmark?